28 Haziran 2013 Cuma

İZMİR SEYAHATİMİZ

 
 

 
 İzmir ! Doğduğum , çocukluğumun geçtiği yer.
 
Birkaç hafta önce hafta sonunu geçirmek için ailemi ziyaret ettik.
Ailem 7 yıl önce İzmir'deki köyümüze taşınma kararı aldılar. Sanırım en iyisini de onlar yaptı. Her gün uyandıklarında temiz hava , bol yeşillik , doğal sebze-meyve... artık onlar için olağan , her günkü şeyler. Ama en önemlisi de sessizlik, işte bu mükemmeldi. 
 
 Yaşadıkları köy aynı zamanda annemin doğduğu yer. Çocukken her yaz gider ,bütün kuzenler orada toplanırdık. Her çocuk gibi bizim de su ve toprak ile oynamak en büyük zevkimizdi. Anneannemin evinin önünde kırmızı bir toprak vardı. Çamuru güzelce suyla hazırlar ardından marifetlerimizi göstermeye başlardık. Anlayacağınız bir nevi oyun hamuru gibiydi. Kırmızı toprağı suyla karıştırdığımızda bir hamur gibi birbirine yapışır ve çok kolay şekil verilirdi.  Kızlar ; çaydanlık,bardak gibi mutfak eşyası , erkekler ise genelde araba yapardı.
 
 
 
Pazar sabahı annem üşenmemiş ,şipşak bir hamur yoğurmuş (eskiler hep öyle der..) ve börek pişirdi. Bu öyle bildiğiniz böreklerden değil. Odun ateşinde zeytinyağında kızartma börek.  Zeytinyağı ile kızartma olur mu demeyin. O kadar güzel oluyor ki.. Kızarmış hamur yada börekler oldum olası favorimdir. Alt tarafı bir börek ne çok ballandırdın demeyin! Anne eli derler ya , bu börekler de işte öyle bir şeydi.
 
 

  
 
Üzüm herkes gibi benim de yaz aylarında en çok sevdiğim meyvelerdendir.
 
Ancak benim aklıma geldiğinde bile ağzımı sulandıran bir şey vardır ki...
 
Koruk!
 
Bilmeyenler için söylemek gerekirse , üzümün olgunlaşmamış haline denir. Nasıl mı yenilecek? Öncelikle ekşiyi seven biri olmalısınız.  Eğer yaz başlarında iseniz çok küçük oldukları için fazla ekşi olmaz , ancak olgun bir üzüm kadar büyümüş ise o zaman bir miktar ekşidir.
 
En güzellerinde seçilen bir salkım yıkanır ve ardından tuz eşliğinde afiyetle yenir.
 
Yada , mutfağımızın baş köşesinde edindiğimiz temiz bir taş ile geniş bir kasede koruklar ezilerek suyu sıkılır. Süzdüğümüz koruk suyuna tuz ve soğuk su ilave edilerek tatlandırılır. İşte ekşi severlere mükemmel bir soğuk içecek.
 
 
 Annemin bir de küçük misafirleri vardı. Anneleri başka bir yerde doğurmuş sonra teker teker evin kapısının önüne kadar taşımış. Şimdi keyifleri yerinde, kutudan güzel bir evleri ve yemek veren birileri var.
 
Bir dahaki ziyaretimde de bu ufaklıklar da çoktan büyümüş olurlar sanırım.
 
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder