8 Ocak 2013 Salı

BALKABAKLI-TARÇINLI ÇÖREK


 
 

 
Annem ,küçüklüğümden beri balkabağı ile tatlıdan farklı birkaç yemek daha yapardı ; balkabağı kavurması,balkabağı mücveri , balkabağı çorbası gibi. Üçü de çok lezzetli oluyor.

Balkabağı, doğal şeker içeriğinden dolayı yaptığımız tatlı hamur işlerinde kullanmak için birebir.

Çocuklara da bu faydalı besini yiyebilecekleri şekilde sunmak lazım. Mesela ,oğlum yaptığım bu çörekleri çok sevdi. Yaptığınız tatlı kurabiye hamurları içerisine bir miktar balkabağı püresi ekleyerek bu sebzeyi çocuklara kolayca yedirebilirsiniz.
Ya da ; sebze çorbalarına , bebeklerin sebze püresine küçük birer parça ekleyebilirsiniz.

Balkabağının hiç de göz ardı edilmeyecek faydaları var. Genelde balkabağı , şerbetli tatlı olarak karşımıza çıkar ve bu tatlının şeker oranı biraz yüksektir. Ben de ,diğer alternatifleri denemek istedim ve onlardan biri olan balkabaklı çörek ile blogda bir başlangıç yapmaya karar verdim. Bu arada ilgilenen olursa balkabağının faydalarını da aşağıda ekledim.

Balkabağı A, C vitamini, potasyum, mangan, posa bakımından zengindir.  Balkabağı aynı zamanda akciğer sağlığı için de önemlidir. Özellikle sigara içenlerin çok tüketmesi gerekir. Folat, omega 3, B1, B3 vitaminleri ile genel sağlığa faydaları olduğu gibi antioksidan içeriğiyle kanser türlerine karşı koruma sağlar. Diyabetiklerde kalp hastalıkları riskine ve serbest radikallerin zararlı etkilerine karşı koruyucu olabilir. İçeriğindeki potasyum kan basıncı dengelerinde önemlidir.

 
 


Çok uzun zamandır aklımda balkabaklı bir şeyler denemek vardı. Yabancı blogları ziyaret edenler bilir, her birinde mutlaka en az bir tane balkabaklı bir tarif vardır. Balkabaklı tart, balkabaklı cheesecake , balkabaklı kurabiye,balkabaklı cupcake gibi gibi...
Daha önce de bu tarife çok benzeyen tarçınlı çörek yapmıştım. Bana sorarsanız balkabaklı çörek de çok lezzetli oldu. Eğer tarçın ve zencefil seviyorsanız bu çörekleri de çok seveceksiniz. İsterseniz tarifteki tarçın ve zencefil miktarlarını azaltabilir yada tam tersi arttırabilirsiniz.
Ben orjinal hamur tarifindeki muskat ve kakule baharatlarını kullanmadım ama siz isterseniz bu baharatları da ekleyebilirsiniz.

BALKABAKLI-TARÇINLI ÇÖREK
Tarif  Smitten Kitchen 'dan uyarlanmıştır.
Kullanılan bardak ölçüsü 240 ml'dir.

Çörek hamurunun malzemeleri:
85 gr tereyağı
1/2 bardak (120 ml) ılık süt
2  1/4 tatlı kaşığı kuru maya (7 gr)
3  1/2 bardak(440 gr) un , ilave hamuru açmak için
1/4 bardak(50 gr) kahverengi şeker
1/4  bardak(50 gr) toz şeker
1 tatlı kaşığı(6gr) tuz
1/2 tatlı kaşığı toz tarçın
1/4 tatlı kaşığı toz zencefil
2/3 bardak balkabağı püresi (tarifi aşağıda)
1 büyük yumurta

İç malzeme:
3/4 bardak(145 gr) kahverengi şeker
1/4 bardak(50 gr) toz şeker
bir çimdik tuz
2 tatlı kaşığı(5 gr) tarçın

Üst sos malzemesi:
115 gr labne peyniri
2 yemek kaşığı(30 ml) süt
1 bardak (120 gr) pudra şekeri

BALKABAĞI PÜRESİ:  Ben balkabağını soyulmuş,dilimlenmiş olarak hazır satılanlardan kullandım. Balkabağı dilimlerini yağlı kağıt serili bir fırın tepsisi içine dizin. 200 C fırında yaklaşık 30 dakika kadar pişirin. Dilimlerinizin kalınlığına bağlı olarak bu süre azalabilir yada artabilir. Kabaklar yumuşayıncaya kadar pişirmeniz yeterli. Daha sonra pişen dilimleri mutfak robotu ile püre haline gelene kadar karıştırın.

HAMURUN YAPILIŞI:
Tereyağını eritin,daha çok tereyağı aroması için yağı biraz fazla ısıtıp renginin koyulaşmasını sağlayabilirsiniz. Kenarda soğumaya bırakın.
Bir kasede ılık süt,kuru maya ve kullanacağımız şekerden bir tatlı kaşığı kadar ekleyip karıştırın ve 7-8 dakika mayalanması için bekletin. Bu süre içerisinde maya bir miktar köpürecek , ki bu bizim için olumlu bir sonuç.
Geniş bir kasede ; un, kahverengi şeker ve toz şeker, tuz,baharatlardan oluşan tüm kuru malzemeleri karıştırın.
Eritilmiş tereyağından birkaç yemek kaşığı ayırıp ( daha sonra çörek hamurunun içine süreceğiz)kalanını kuru malzemelere ekleyin.Süt+maya karışımını , balkabağı püresini ve yumurtayı da ekleyin, ister mikser hamur aparatı ile isterseniz el ile 5 dakika kadar yoğurun. 1 saat kadar kabarması için sıcak bir yerde bekletin.

ÇÖREKLERİN YAPILIŞI:
Mayalanan hamuru, unladığınız tezgahta yaklaşık 40*30 ölçülerinde bir dikdörtgen açın. Önceden ayırdığınız tereyağını hamurun içine bir fırça ile sürün. Üzerine hazırladığınız şekerli iç malzemeyi eşit olarak serpin. Dikdörtgen şeklindeki hamuru kenarlarından başlayarak uzun bir rulo şeklinde yavaşça sarın.
Tırtıklı keskin bir bıçak ile çok fazla bastırmadan yaklaşık 2.5-3 cm 'lik eşit parçalar halinde kesin.

Yağladığınız yada yağlı kağıt serili fırın tepsisine yada kalıplara aralarında yaklaşık bir-iki parmak boşluk bırakarak yerleştirin. 23 cm'lik yuvarlak iki kalıp yada 20 cm'lik kare iki kalıp kullanabilirsiniz. Üzerlerine beyaz şeker yada kahverengi şeker serpin. Tekrar evin sıcak bir yerinde 45 dakika mayalanmaları için bekletin.

180 C ısıtılmış fırında çörekler kabarıp , altın sarısı rengini alana kadar pişirin. Çörekler ilk piştiğinde ya da yapıldıkları gün çok daha lezzetli oluyor. İsterseniz bir gece önceden yapıp ertesi günü kahvaltı için pişirip yiyebilirsiniz.

Peynirli sos için; labne peyniri mikser ile katılaşıncaya kadar çırpın.Pudra şekerini ekleyin. Son olarak süt ekleyin. Süt miktarını istediğiniz akışkanlığa göre kendiniz de ayarlayabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder