27 Eylül 2014 Cumartesi

BİTTER ÇİKOLATALI MERMER KEK




















BİTTER ÇİKOLATALI MERMER KEK

Tarif www.joyofbaking.com sitesinden uyarlanmıştır.

Kullanılan bardak ölçüsü 240 ml'dir.

Not: Tüm malzemeler oda sıcaklığında olmalıdır.

Malzemeler:
  • 140 gram bittersweet çikolata
  • 2 1/4 bardak un
  • 2 1/2 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1/4 çay kaşığı karbonat
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 170 gram tereyağı
  • 1 1/4 bardak toz şeker
  • 3 yumurta
  • 1 1/2 çay kaşığı vanilya özü 
  • 1/3 bardak yoğurt 
  • 1/2 bardak süt

Yapılışı :
  1. Fırınınızı önceden 180 C ısıtın.
  2. Kek kalıbınızı tereyağı ile iyice yağlayın.
  3. Çikolatayı küçük parçalar halinde doğrayın benmari yöntemi ile eritin. (benmarinin uygulanışı burada )  Soğuması için bir kenara ayırın.
  4. Bir kapta ; un , kabartma tozu , karbonat ve tuzu eleyip karıştırın.
  5. Ayrı bir kapta , oda sıcaklığındaki tereyağını mikserle krema kıvamına gelene kadar çırpın. Şekeri ekleyip 5 dakika çırpmaya devam edin.
  6. Yumurtaları birer birer ekleyerek çırpmaya devam edin. Vanilya özünü ve yoğurdu ekleyip birbirine karışana kadar çırpın.
  7. Hazırladığınız kuru malzemeleri tereyağlı karışıma ekleyin. Un tamamen karıştıktan sonra sütü yavaş yavaş ekleyip çırpın.
  8. Hazırladığınız kek karışımından bir miktar ayırın. Ayırdığınız karışıma eritip soğuttuğunuz çikolatayı ekleyip spatula ile iyice karıştırın.
  9. Kek kalıbına bir kaşık sade kek karışımından ve bir karış çikolatalı kek karışımından ekleyerek yerleştirin. Bu yerleşimin çok düzgün olmasına gerek yok. Tüm karışımı kalıba aktardıktan sonra bir kürdan yardımıyla gelişigüzel daireler çizerek şekil verin.
  10. Yaklaşık 35-40 dakika pişirin , bir kürdan ile pişip pişmediğini kontrol edin. Kürdan temiz çıkıyorsa pişmiş demektir. Ben bu aşamada fırını kapatıp , keki yaklaşık 5 dakika kadar fırında tutuyorum.
  11. Fırından çıkardığınız keki tel ızgara üzerinde yada servis tabağına alıp oda sıcaklığına gelene kadar soğutun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder