19 Ocak 2014 Pazar

MELENGEÇ ' in 1. YILI ve ÇİKOLATALI FINDIKLI KEK

 



 
Melengeç 1. yılını doldurdu!

Oldukça mutluyum diyebilirim. Bir kutlama pastası yapıp blogda paylaşmalıyım diye düşündüm.

Sanırım sesli düşünüp bir dilek dileyebilirim. Çok uzun yıllar bloğumda tarifleri ve fotoğraflarımı paylaşmayı diliyorum :)                   

 
 
 
 
 
Bu tarifte güzel olan bir şey var ki , o da  içinde un ve şeker yok. Birkaç basit malzeme ve en önemlisi toz fındıktan ibaret. Yani gönül rahatlığıyla yiyebilirsiniz. Çikolatalı pastaya kesinlikle rakip olabilecek oldukça sağlıklı bir pasta da diyebiliriz.
 
Keki toz fındık yerine toz badem ile de yapabilirsiniz. Ben her ikisi ile de denedim ve ikisinin de lezzetinin çok güzel olduğunu düşünüyorum.
   




 
 
 
ÇİKOLATALI FINDIKLI KEK
 
Kullanılan bardak ölçüsü 240 ml'dir.
 

Fındıklı Kek

Malzemeler:
  • 4 yumurta
  • 1/2 bardak bal
  • 1 yemek kaşığı vanilya özü
  • 1/4 bardak sıvı yağ
  • 3 bardak toz fındık
  • 1 paket kabartma tozu
  • Bir çimdik tuz

Çikolata Ganaj

Malzemeler:
  • 200 ml krema
  • 200 gr bitter çikolata
  • 1 tatlı kaşığı bal

Yapılışı :
 
  1. Fırını 160 C de ısıtın. 20 cm iki ayrı kek kalıbınızın tabanına yağlı kağıt serin ve tereyağı ile yağlayın.
  2. Kuru malzemelerin tümünü bir kapta karıştırın.
  3. 2 adet yumurtanın akını ayırın.
  4. Kalan yumurtaları ; 2 adet yumurta+2 adet yumurta sarısını çırpın. Diğer sıvı malzemeleri de ekleyip birbirine karışana kadar çırpmaya devam edin. Hazırladığınız kuru malzemeleri de ekleyip bir spatula yada kaşık yardımıyla karıştırın.
  5. Ayırdığınız 2 adet yumurta akını ayrı bir kasede beyaz bir görünüm alıp hafif katılaşana kadar çırpın. İlk hazırladığınız kek karışımını ve yumurta aklarını bir spatula yardımıyla yavaşça birbirine karıştırın.
  6.  Karışımı hazırladığınız kek kalıplarına eşit bir şekilde paylaştırın.
  7. Önceden ısıttığınız fırında 30-35 dakika pişirin. Soğuduktan sonra kalıptan çıkarın.
  8. Çikolatalı ganaj için , kremayı kaynama noktasına gelinceye kadar ısıtın ve ocaktan alın. Küçük parçalara ayırdığınız çikolataları ve 1 tatlı kaşığı balı sıcak kremanın içine ekleyin. Çikolata tamamen eriyip pürüzsüz bir kıvam aldığında ganaj hazır demektir.
  9. Çikolata ganaj üzerini streç film ile kapatın ve buzdolabında en az 2 saat soğutun. Eğer bir gün önce yaparsanız çikolatanız kek için ideal kıvamında olacaktır. Çikolatanın üzerini kapatırken , streç filmin çikolata sosuna tamamen değmesini sağlayın. Bu sayede çikolatanın üzeri soğurken kabuk bağlamayacaktır.
  10. Kekler soğuduğunda her ikisini de bıçakla ortada ikiye kesin. Kestiğiniz kek parçalarını aralarına çikolata sosundan sürüp üst üste dizin. En üstüne kalan çikolatayı da döküp bir bıçak yardımıyla kenarlarına doğru yayın.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder