25 Şubat 2014 Salı

KAVURMALI HUMUS



Uzun zamandır humus yapmamıştım. Daha önce yaptığım ilk birkaç denememim çok başarılı olduğunu söyleyemem. Ancak sonradan anladım ki aslında iyi bir humus için ; iyi pişmiş ve kabukları güzelce çıkarılmış nohut , bunları tamamen pürüzsüz kıvama getirecek iyi bir mutfak robotuna ihtiyacınız var.

Aslında genel olarak bakıldığında yapımı çok ama çok kolay bir tarif. Hatta nohutlarınızı önceden haşlayıp kabuklarını çıkardıktan sonra dondurucuda bu şekilde saklarsanız , bir sonraki aşama için yapımı çok kolay ve hızlı olacaktır.






Kavurmalı humusu daha önce hiç yemedim dersem belki bana inanmayacaksınız. Belki de , aranızda benim gibi hala yemeyen birileri vardır. Eğer öyle ise şunu söylemeliyim , mutlaka deneyin !

Bilirsiniz , nohut ve et zaten birbirine çok yakışan iki malzemedir. Yaptığım kavurma ve humus beraber ciddi anlamda iştah açıcı oldu , bu noktada uyarmak isterim.

Ben kavurma için kuzu eti kullandım. Kavurmayı yaparken , etin yağlı kısımları varsa bunları ayırıp , kavurduğunuz etin içine ekleyin. Bu şekilde kendi yağı ile pişince kavurmanın çok daha lezzetli olduğunu düşünüyorum. Etler piştikten sonra yağlarını içinden ayıklayabilirsiniz.





 
Bazı humus tariflerinde oldukça fazla sarımsak kullanılıyor. Ben bu tarifte sadece bir diş sarımsak kullandım. Eğer humusun içerisindeki sarımsak çok fazla kullanılırsa humusun tadını ağırlaştırdığını düşünüyorum. Bu nedenle tarifi uygulamak isterseniz kendi damak zevkinize göre sarımsak miktarını çoğaltabilirsiniz. 
Bu tarifte kullanacağınız ; limon , baharatlar , yağ ve tuz miktarlarını damak zevkinize göre benimkinden daha az yada daha çok kullanmanız mümkün.
 
  
KAVURMALI HUMUS
 
Kullanılan bardak ölçüsü 240 ml'dir.
 
Malzemeler:
  • 1 bardak haşlanmış nohut (kabukları çıkarılmış)
  • 1/3 bardak tahin
  • 1 diş sarımsak
  • 1 limon suyu
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/4 bardak zeytinyağı
  • 300 gram kuşbaşı et

Yapılışı :
  1. Nohutları ve sarımsağı mutfak robotundan geçirin. Kıvamını açmak için bir miktar su kullanabilirsiniz.
  2. Tahin,limon suyu,zeytinyağı,tuz,kimyon ilave edip birbirine karışana kadar çekin.
  3. Yağsız kuşbaşı eti , zeytinyağı ve az tereyağı eklediğiniz tavada kavurun. Tuz-karabiber ile tatlandırın.
  4. Servis tabağına önce humusu ortasını hafif çukur yaparak yayın. Kavrulmuş etleri üstüne ilave edin. Doğranmış maydanoz ve pul biber ile süsleyip servis yapabilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder