15 Temmuz 2013 Pazartesi

KEKİKLİ&BEYAZ PEYNİRLİ ÇÖREK


 


Şöyle yumuşacık , kekik kokulu bir çörek ister misiniz?
 
Tereyağı ile yapılan bu çörekler , aromalı, kokulu ve mis!
 
İster zeytinyağına bandıra bandıra.. isterseniz domates , peynir ,zeytin ile.. Her ne şekilde olursa olsun yemesi çok lezzetli. 
 
 

Ekmek yapmak çok zor uğraşamam diyorsanız bu çörekleri kısa sürede kolayca yapabilirsiniz.
 
Ancak tavsiyem onları piştikten sonra taze olarak tüketmeniz. Soğuduktan sonra
dondurucuda saklayıp, fırında ısıtarak tekrar kullanabilirsiniz.
 
Çörekleri kuru kekik ile yapmanız mümkün ancak taze kekik kullanmanızı özellikle tavsiye ederim.
 
Marketten alacağınız bir demet kekik çok fazla gelecektir fakat geri kalanını temiz bir bez üzerinde oda sıcaklığında yada güneşte kurutup kendiniz kuru kekik yapabilirsiniz. Göreceksiniz kuruttuğunuz kekikler hazır aldıklarınızdan çok farklı ve lezzetli olacak.
 
 
 
Annem geçen yıl topladığı dağ kekiklerinden bana da göndermişti. Marketten aldığım kekikten çok farklıydı , yaprakları daha büyük ,daha yoğun kokulu ve aromalı... Tabi ben o kadar kekiği ne yapacağımı bilemedim. Biliyorsunuz , buzdolabında bu tür otlar çok uzun süre taze kalmıyor. Annemin tavsiyesi üzerine kekik salamura yaptım. Salamura yaptığınız kekikleri uzun süre saklayabiliyorsunuz.  Zeytinleri salamura kekik ve zeytinyağı ile karıştırıp kekikli zeytin yapabilirsiniz. Kekik salamura nasıl yapılır daha sonra bloga ekleyeceğim.

Anneannem de her sabah kekik çayı içerdi. Sıcak su içine birkaç dal atar ancak çok fazla demlemezdi. Öksürüğe iyi geldiğini söylerdi ama bu konuda net bir bilgi sahibi olmadığımı da ayrıca belirtmek isterim. Gördüğünüz gibi kekik bizim ailede oldukça fazla

Bir de , Zahter olarak isimlendirilen taze kekik salatası var. Ancak, kekiği bu kadar çok sevmeme rağmen benim için tüketmesi zor , fazla yoğun bir salata.
 
 



BEYAZ PEYNİR&KEKİKLİ ÇÖREK
Kullanılan bardak ölçüsü 240 ml'dir.
Malzemeler :
  • 50 gram tereyağı  ( küp küp doğranmış ve soğutulmuş )
  • 2 bardak un
  • 80 gram ufalanmış beyaz peynir
  • 3/4 bardak süt
  • 4 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı tuz ( peyniriniz tuzlu ise bu miktarı azaltabilirsiniz )
  • 2 çay kaşığı taze kekik
  • Üzerine sürmek için ayrıca süt
Yapılışı :
Not : Kekiklerin sadece yapraklarını kullanacağız. Her bir dalın ucunda iki parmağınızla aşağı doğru çekin , kekik yaprakları dalından kolayca ayrılacaktır.
  1. Mutfak robotunda unu ve küp küp doğradığınız soğuk tereyağını karıştırın. Görüntüsü ekmek kırıntısı halini kadar karıştırmanız yeterli olacaktır.
  2. Karışımı orta boy bir kaseye aktarın. Üzerine süt , peynir ve kekikleri de ekleyip karıştırın.
  3. Hafif unladığınız tezgahta karışımı 2-3 dakika yoğurun.
  4. Hamuru ortalama 16*16 ölçülerinde 2.5 cm kalınlığında kare şeklinde açın.
  5. Keskin bir bıçak ile kare şeklinde eşit parçalara ayırın. Ortalama 9-10 adet çıkıyor.
  6. Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine dizin ve fırça ile üzerlerine bir miktar süt sürün.
  7. 180 C de 15-20 dakika altın sarısı rengi alana kadar pişirin.
  8.  Fırından çıkarıp temiz bir bez ile sarın , 5-10 dakika bekletin. Ilık olarak servis yapın.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder