13 Ekim 2017 Cuma

ÇİKOLATALI CHEESECAKE




Cheesecake'in bizim evde en sevilen tatlı olduğunu sanırım her seferinde dile getiriyorum.

Son yayınladığım postlardan biri olan Cheesecake dolgulu elmalar da kalbimizde taht kurmadı değil..

Bir sonraki tarif , klasik meyve soslu cheesecake olacak.Daha önce blogda fotoğraflarını paylaşmıştım. En sık yaptığım, evimizin klasik tarifidir :)

Bu seferki tarif çikolatalı ; tabanı , peynirli dolgusu ,üstü... kısacası bol çikolatalı. Bu tarifi ilk 2 yıl önce yapıştım ancak tarif defterimde öylece kalmıştı. Bu sürede araya giren hamilelik ve bebeğin gelişi ile zaten blog ile aram da baya açılmıştı :) Birkaç haftadır tarifi yayınlamayı planlıyordum ve sonunda!

Tabanı için aşağıda  kakaolu kurabiye tarifini yazdım. Ancak , kakaolu herhangi bir hazır bisküvi de kullanılabilir. Örneğin , negro bisküvi ile denedim çok güzel oluyor. Benim tercihim yine de her zaman ev yapımı kurabiye :)

Bu kurabiye kırıntılarını yapıp dondurucuda saklayabilirsiniz. İhtiyacınız olduğunda sadece eritilmiş tereyağı ile karıştırmanız yeterli olacak.





ÇİKOLATALI CHEESECAKE

Kullanılan bardak ölçüsü 240 ml'dir.

Malzemeler

Tabanı için:

  • 120 gr kakaolu kurabiye kırıntısı (tarifi aşağıda)
  • 40 gr tereyağı
Peynirli dolgu için :
  • 450 gr labne
  • 150 gr şeker (3/4 su bardağı şeker)
  • 2 yumurta
  • 120 gr krema (1/2 su bardağı)
  • 120 gr bitter çikolata
  • 50 gr un (1/3 su bardağı)
Yapılışı:
  1. Fırınınızı 130 C de ısınması için açın.
  2. 18 cm kelepçeli kalıbınızın tabanına yağlı kağıt yerleştirin.
  3. Kurabiye kırıntıları ile erittiğiniz tereyağını karıştırın .Kırıntıları eliniz ile yada bir bardak altı ile , kalıbınızın tabanına bastırarak yerleştirin. Peynir dolgusunu hazırlayana kadar buzdolabına kaldırın.
  4. Derin bir kasede kremayı katılaşana kadar mikser ile çırpın.
  5. Sırasıyla ; peynir,yumurta,şeker ve unu ekleyip orta devirde çırpmaya devam edin.
  6. Benmari yöntemiyle erittiğiniz çikolatayı da ekleyip çikolata tamamen karışana kadar çırpın.
  7. Dolaptan çıkardığınızın kurabiye kırıntıları üzerine karışımı boşaltın. Kelepçeli kalıbı alt tabanını ve kenarlarını alüminyum folyo ile sarın.
  8. Bir fırın tepsisi içerisine yerleştirin. İçine kayar su ilave edin ve fırının en alt rafında 40-50 dak pişirin. Fırını kapatıp kapağını aralayın ve soğuması için fırının içinde bırakın.
  9. Tamamen soğuyan cheesecake in üzerini ganaj (tarifi aşağıda) ile süsleyin.En az 6 saat buzdolabında dinlendirin.

Kakaolu kurabiye kırıntıları :

 Malzemeler

  • 70 gr un (1/2 bardak un)
  • 2 yemek kaşığı kako
  • 65 gr soğuk tereyağı (4.5 yemek kaşığı)
  • 5 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 30 gr ceviz (bütün halde 1/2 bardak) (yerine badem unu da kullanılabilir)
  • 1 tatlı kaşığı süt (arttırılabilir)
Yapılışı:
  1. Bıçaklı bir mikser ile ; un,şeker,ceviz ve kakaoyu 1-2 dakika karıştırın.  
  2. Küp küp doğradığınız soğuk tereyağını unlu karışıma ekleyip , kırıntı halini alana kadar karıştırın.
  3. 1 tatlı kaşığı sütü ekleyip birkaç kez daha çekin. Karışım topaklanmaz ise 1 tatlı kaşığı süt daha ilave edebilirsiniz. Kurabiye hamuru halini alınca hazır demektir.
  4. İster elinizle yassı kurabiyeler yapın isterseniz merdaneyle tek seferde 2-3 mm kalınlığında bir dikdörtgen açıp pişirin.
  5. Hazırladığınız şekle bağlı olarak , önceden ısıtılmış 180 C fırında 10-15 dakika pişirin.
  6. Soğuyan kurabiyeleri tekrar mikser ile kırıntı haline getirin. Kullanacağınız kadarını ayırıp kalanını dondurucuda 3 ay saklayabilirsiniz.

 Ganaj :

  • 120 gr (1/2 su bardağı) kremayı kaynama noktasına gelinceye kadar ısıtın. Ocağın altını kapatıp , içine küçük parçalar halinde doğradığınız 120 gr bitter çikolatayı ekleyip , çikolatalar tamamen eriyene kadar karıştırın. Dolapta soğutup kullanabilirsiniz.


 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder